Er is een kunstenaar in ons midden, met een passie voor textiel, die met haar werk sterke emoties wilt uiten over de rauwheid van het leven.

Precies en nauwkeurig, doch bevreemdend met een rafelig randje. Dymphie Kies heeft sinds kort de opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Nieuwe Academie Utrecht afgerond. ‘Het schijnt dat ik me nu kunstenaar mag noemen haha, maar daar moet ik nog een beetje aan wennen’, Dymphie. Waar komt deze passie voor kunst vandaan?

Van jongs af aan is Dymphie al creatief ingesteld geweest. Ze is opgegroeid met tekenen, knutselen, schilderen, creatief bezig zijn, hoe je het ook maar wilt noemen. Lekker met je handen werken. Over de jaren heen heeft zich bij haar een voorkeur ontwikkeld voor het materiaal textiel. Als je, zoals ik, niet thuis bent in de kunstwereld, kun je je bij textiel alles wat geweven wordt voorstellen. Dymphie zelf laat haar voorkeur vooral uitgaan naar grote textiele doeken, zoals banieren. ‘Rauw, groot, met een rafelig randje’, is hoe ze haar stijl omschrijft. Hieronder staan een aantal foto’s van haar werken, waaronder deze banieren weergegeven.

 Wat heeft kunst je gebracht als persoon?

‘Het heeft mij als mens heel gemaakt. Ik had zo lang behoefte om deze opleiding te volgen en het vervult me gewoon van binnen. Het is een droom, een wens. Ik ben erg trots op dat ik dit heb waargemaakt’, Dymphie. Naast de hectiek van werk, biedt kunst Dymphie rust. Maar dat wil niet zeggen dat het niet keihard werken is, vertelt ze me. Alles wat je denkt te weten, werkt niet in de kunst. Je moet durven vertrouwen op je intuïtie en een manier zien te vinden om je hoofd en je hart in harmonie te brengen in het werk dat je maakt. Het biedt uitdagingen als mens om inspiratie die je opdoet te vertalen naar een nieuw beeld, dat mensen bovendien aanspreekt. ‘Doorzetten, doorzetten en heel vaak ongelooflijk onderuit gaan’, vertelt Dymphie me lachend.

Ook in het werk voor Go4People krijgt kunst een plek. Dymphie: ‘Voor mij zijn creatieve werkvormen erg snel tot mijn beschikking. Naast het voeren van gesprekken zijn er ook creatieve manieren om je te uiten, want soms is er wat anders nodig om het doorpraten te forceren. Daarnaast ben ik in mijn werk inhoudelijk opgeleid in het systemisch werk, wat ook een hele intuïtieve vorm van werken is. Zoals systemisch werk mij heel veel heeft gebracht, heeft kunst mij gecompleteerd. Dit is echt wie ik ben, die twee stromingen samen. En dat idee geeft me het gevoel dat ik de hele wereld aankan!’

Tijdens het interview probeert Dymphie haar enthousiasme te onderdrukken. Dymphie: ‘Ik denk dat het mij ook wel kenmerkt dat ik zo enthousiast ben geworden over iets wat zo goed bij me past.’ Maar het is juist iets wat me inspireert, en ik denk de rest van de community ook. Tijdens een volgende bijeenkomst, kan ik jullie zeker aanraden een keertje te vragen naar Dymphie’s kunst, want ik denk niet dat je er spijt van zult krijgen.

Hier een prachtige impressie door Maria Smeets:

 

Voor meer informatie kun je terecht op de website www.dymphiekies.nl.