Je hoort iets ritselen in het struikgewas en plots sta je stil. Je luistert en houd je adem in. Zijn we op zoek naar een hert?

Een vos? Of een konijn? Nee. Het is iets veel kleiners, een bolletje van pootjes, een snavel en wat veren. Dat kleine wezentje dat vaak voor even in jouw tuin strandt, en als je hem van dichtbij bekijkt, veel mooier blijkt dan je verwacht. Het diertje waar in Nederland hele gemeenschappen naar opzoek kunnen zijn, elkaar op de hoogte houdend via websites. We zijn op zoek naar vogels.

Het struikgewas (of in zijn algemeenheid: de natuur) is iets waar je Clements op een zaterdagmorgen terug kan vinden, uitgerust met camera en verrekijker. Voor hem is dit een bron van ultieme rust en een ontsnapping van de buitenwereld. “Er bestaat geen tijd meer, en ik kan uren wachten om erachter te komen wat voor beestje er in de struiken zit.”, vertelt Clements, “Ik weet nog dat ik klein was en ik voor het eerst een winterkoninkje zag. We hadden toen ook glazen waar vogeltjes opstonden en één daarvan was een putter. Een aantal jaar geleden stond ik een keer in de file in de Benelux tunnel, erg deprimerend om daar een halfuur in stil te staan. Maar op een gegeven moment mocht ik een stukje rijden en kon ik de middenberm zien. En ja hoor, daar zaten drie puttertjes. Ja, toen had ik de smaak te pakken!”

 

Wist je dat?

  • Er een hevige competitie gaande is over wie jaarlijks en/of in het totaal het meeste soorten vogels op zijn lijst heeft staan als "Gezien"
  • Onder vogelaars de term "Horen is scoren" geldt omdat sommige vogels beter te onderscheiden zijn op geluid dan op verenkleed?
  • Dat er op dit moment 539 soorten ooit waargenomen zijn in Nederland?
  • Dat Clements momenteel 352 soorten heeft op zijn levenslijst?
  • Dat er een commissie is die beoordeeld of een vogel wel een "wilde" soort is, of een ontsnapte kooivogel?
  • Dat een fazant en een Knobbelzwaan hier niet thuis horen maar uit Azië respectievelijk Australië komen?
  • Dat veel vogels in de zomer over gaan op vlinders en libellen? 

De hobby als Vogelaar blijkt besmettelijk: bronnen melden dat John Sas ook al geïnfecteerd is. Misschien een goed idee voor het volgende bedrijfsuitje?